26 februari 1983: Dodewaard: 'Niet oplappen maar opdoeken'
|
Zoeken: in, demonstratie, 2004, Overijssel
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
- Overijssel:
- Provincie Overijssel
Herdenking Tsjernobyl in Almelo
Ruim 50 mensen demonstreren in Almelo tegen de uraniumverrijkingsfabriek. In toespraken wordt stelling genomen tegen de verdere uitbreiding die Urenco bezig is te realiseren, niet alleen in de capaciteit maar ook in de verrijkingsgraad (van 5 naar 10%). Tevens wordt aandacht gevraagd voor de moeilijkheden van juridische procedures in Nederland door de zg. 'gedoogvergunningen' die nucleaire installaties in het verleden meerdere malen hebben gekregen nadat alle vergunningen door de Raad van State waren vernietigd. De demonstratie vanuit het Almelose centrum eindigt voor de hoofdpoort van de fabriek. Het is tevens de 18de verjaardag van het ongeluk in Tsjernobyl. Voor de slachtoffers daarvan worden bloemen bij de hoofdpoort gelegd.
Protest tegen export van verarmd uranium naar Rusland
In Hengelo houden tientallen actievoerders voornamelijk van de SP (Socialistiese Partij) in de nacht van 22 op 23 juni een lawaaiactie tegen een transport met verarmd uranium. De trein met 19 wagons komt van de verrijkingsfabriek in Gronau (Duitsland) en is op weg naar de haven van Rotterdam om naar Rusland vervoerd te worden. Het verarmde uranium wordt daar herverrijkt tot het niveau van natuurlijk uranium, waarna het terugkomt om in Almelo weer verder verrijkt te worden, zodat het geschikt is voor gebruik in kerncentrales. Groot probleem is dat enorme bergen uraniumafval feitelijk geëxporteerd worden, omdat maar een klein gedeelte terugkomt. En natuurlijk, zo zeggen de actievoerders, is gesleep met radioactief materiaal altijd gevaarlijk.
Ondersteuning voor de poort van procedure tegen uitbreiding Urenco
Bij de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo demonstreren een kleine 100 mensen tegen uraniumverrijking en de verdere uitbreiding van de fabriek. Om 2 uur is het protest begonnen bij de Duitse Urenco vestiging in Gronau en vandaar vertrekken om 3 uur zo'n 20 mensen naar Almelo waar ze verwelkomt worden met koffie en gebak. De demonstratie is tevens ter ondersteuning van het beroep dat aangetekend is tegen de vergunning voor uitbreiding van de verrijkingsfabriek en dat op 30 september dient voor de Raad van State in Den Haag. Toespraken gaan dan ook vooral daarover en over de relatie van Urenco met de kernwapenprogramma’s van onder andere Pakistan, Libië, Noord-Korea en Iran. In november doet de Raad van State uitspraak en vernietigd de uitbreidingsvergunning. Met de opkomst van ongeveer 100 mensen, is het een van de grootste demonstraties bij Urenco van de afgelopen jaren. Meer acties worden ter plekke aangekondigd o.a. op 9 oktober een grote demonstratie tegen de verrijkingsfabriek in het Duitse Gronau. Het lijkt er op dat er in het Oosten van het land, na jarenlange stilte weer meer mensen actief worden tegen de overal in de Euregio gevestigde nucleaire installaties.