26 april 2006: Twintig jaar Tsjernobyl
|
Zoeken: handtekeningen & bezwaarschriften, Zuid-Holland
Uitkomsten
- handtekeningen & bezwaarschriften:
- Het verzamelen (en evt. aanbieden) van zoveel mogelijk handtekeningen of bezwaarschriften
Handtekeningen tegen Borssele 2
Het bestuur van de VMZ (Vereniging Milieuhygiëne Zeeland) overhandigd 3.686 handtekeningen tegen de bouw van de tweede kerncentrale in Borssele aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De actie is om kracht bij te zetten voor de eis voor een moratorium op kernenergie: de bouw van kerncentrales moet worden gestopt: eerst moeten bevredigende oplossingen gevonden worden voor de bekende problemen. Daarnaast moet er diepgaand onderzoek, met veel meer financiële steun dan voorheen, worden opgezet naar andere middelen en bronnen waaruit energiebetrokken kan worden.
Stop Atoomplannen!
De 'Beweging Stop Atoomplannen', die vooral in het noorden van Nederland actief is tegen de plannen afval op te slaan in zoutkoepels, biedt op het Binnenhof in Den Haag 58.000 handtekeningen aan tegen het kernenergiebeleid van de regering.
Neptunus in de hofvijver
Neptunus bezoekt in een Greenpeace rubberboot de Hofvijver in Den Haag. Hij protesteert daarmee tegen de geplande dumpen van radioactief afval in de oceaan. Neptunus, de god van de zee, overhandigd Tweede Kamervoorzitter Dolman ook 154.000 handtekeningen, het resultaat van een door Greenpeace gestarte handtekeningenactie tegen de dumpingen.
Kaarten tegen HFR-splijtstof in ongeschikt opslaggebouw
Greenpeace biedt minister van EZ Jorritsma in Den Haag 7.000 protestbriefkaarten aan omdat ze toestemming heeft gegeven brandstof uit de reactor in Petten bij de Covra in Borssele op te slaan. De opslag zal gaan gebeuren in een loods voor laag- en middel radioactief afval. De opslagbassins bij de HFR in Petten zijn overvol omdat de Verenigde Staten weigert de splijtstofstaven terug te nemen. De VS vindt al heel lang dat de HFR om moet schakelen op een andere splijtstof en om nu de druk te verhogen nemen ze de brandstof (die in het verleden door hen geleverd is) niet terug. Als de opslag van de splijtstof niet bij de Covra toegestaan zou worden, zou de HFR op termijn dicht moeten.
PvdA: ga niet akkoord met langer openblijven Borssele!
Greenpeace biedt 50.000 handtekeningen aan aan PvdA-leider Wouter Bos om daarmee de druk op de PvdA te vergroten om niet akkoord te gaan met langer open blijven van de centrale in Borssele. De PvdA en CDA zijn bezig met onderhandelingen voor een nieuw kabinet en Borssele lijkt open te blijven door dat de PvdA het als 'wisselgeld' gebruikt in de onderhandelingen. Samsom (ex-Greenpeace campagneleider nucleair en nu PvdA-kamerlid) zegt dat er nog niets besloten is en dat het 'een hard punt' is voor de PvdA. Kernenergie staat dan voor het eerst op de formatieagenda. (Niet veel later breken deze onderhandelingen en na een korte formatie komt er een kabinet CDA, VVD en D'66 die besluiten Borssele tot minstens 2013 open te houden)