Zoeken: in, Installatie in buitenland, 2010-2019
Uitkomsten
- Installatie in buitenland:
- een actie in Nederland tegen een kerncentrale of iets anders vlak over de grens
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Grote demonstratie tegen Tihange in Maastricht
Ruim 1500 mensen uit Duitsland, België en Nederland nemen deze zaterdag in Maastricht deel aan een demonstratie tegen het mogelijk opstarten van de kerncentrale in Tihange (België). Tihange-2 ligt stil omdat er duizenden kleine scheurtjes in het reactorvat zijn ontdekt. Maar er zijn gesprekken gaande over mogelijke herstart van de reactor. Voor Nederlandse begrippen een grote demonstratie die aantoont dat de situatie rond kerncentrale Tihange leeft in Zuid-Limburg. Het begin van de demonstratie was enkele dagen eerder al verplaatst naar het grotere Plein 1922, toen steeds duidelijker werd dat er veel mensen zouden komen. Op de Markt wordt een afsluitende manifestatie gehouden met muziek en sprekers. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes wordt op een fluitconcert getrakteerd als hij zegt dat hij de veiligheid wil vergroten door te zorgen dat jodiumpillen dichter bij de regio zijn en dus eerder uitgedeeld kunnen worden als er iets mis gaat. Ook worden er ruim 11.000 handtekeningen op de petitie "Tihange dicht, Limburg veilig" overhandigd.
Protest Drielandenpunt tegen herstart Tihange
Op het Drielandenpunt in Vaals demonstreren ongeveer 500 mensen tegen de recente herstart van de reactor in Tihange, 40 kilometer onder Maastricht in Belgie. Reactor 2 van Tihange lag maandenlang stil door de ontdekking van duizenden haarscheurtjes , maar werd de dag ervoor weer opgestart. De demonstranten, vooral uit Duitsland en Belgie eisen stillegging van Tihange en ook een volledige inspectie van het reactorvat in Borssele.
Demo door drie landen tegen Belgische kerncentrale
Op het drielandenpunt in Vaals verzamelen zich ongeveer 450 mensen die demonstreren tegen de mogelijke herstart van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. De kerncentrales liggen stil omdat er duizenden haarscheurtjes (‘waterstofvlokken’) in het reactorvat zijn gevonden. Tihange ligt ongeveer 35 kilometer van Maastricht en de ongerustheid in Zuid-Limburg is dan ook groot. De organisatoren proberen de route van de demonstratie in het Guiness wereldrecordboek opgenomen te krijgen als kortste route door drie landen.
Demonstratie Maastricht tegen Tihange
Ondanks het slechte weer, felle regenbuien teisteren de hele dag de stad, demonstreren ruim 1000 mensen in Maastricht voor de sluiting van de Belgische kerncentrales in Tihange (en Doel). In de kerncentrale, zo’n 45 kilometer van Maastricht, vinden vaak storingen plaats en in het reactorvat van Tihange-2 zijn, net als in dat van Doel-3, duizenden kleine scheurtjes gevonden. De oppositie in Zuid-Limburg tegen de Belgische kerncentrale neemt met elke nieuw incident verder toe. Veel gemeentes stappen samen met het Duitse Aken, naar de rechter om sluiting af te dwingen.
Handtekeningen voor sluiting Doel
De SP in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal biedt 1600 handtekeningen aan aan het gemeentebestuur. Ze vinden dat de kerncentrale Doel, net over de grens, dicht moet en dat het gemeentebestuur dat duidelijker moet nastreven en communiceren met de zuiderburen. De handtekeningen zijn vooral van bewoners van de gemeente: “Dit is een boodschap van 20% van de stemgerechtigden” laat de SP dan ook weten. Ze maken zich zorgen over de ‘krakkemikkige’ kerncentrale in Doel die vaak stilligt en waar in het reactorvat van een van de reactoren duizenden kleine scheurtjes zijn ontdekt. “Deze bewoners en ook de SP Reimerswaal willen niet in het rijtje Tsjernobyl, Fukushima en Sellafield terechtkomen.”