26 april 1991: Vijf jaar Tsjernobyl
|
Zoeken: afval, demonstratie, Radioactief afval, Drenthe
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- Drenthe:
- Provincie Drenthe
Enorme opkomst demonstratie Gasselte
Op een internationale bijeenkomst eind 1978 in Basel (Zwit.) is besloten tot internationale actiedagen tegen kernenergie tijdens het Pinksterweekend van 1979. Op een vijftiental plaatsen in Europa wordt dan gedemonstreerd voor het opschorten van alle atoomenergieprojecten en een stop voor de export van kerncentrales en radioactief afval. Voor Nederland is besloten te demonstreren op 2 juni in Gasselte en Doel (België) en op 3 juni in Kalkar.
De demonstratie in Gasselte is vooral gericht tegen de mogelijke opslag van radioactief afval in zoutkoepels.
De opkomst is overweldigend: ruim 25.000 mensen! Vooral de lokale bevolking in Noord-Nederland waar de voor de opslag aangewezen zoutkoepels liggen, is fel tegen de opslag. Speciaal de aangekondigde proefboringen die de zoutkoepels op hun 'geschiktheid' moeten testen, worden fel bekritiseerd. Er worden dan ook harde acties aangekondigd als die proefboringen beginnen.
Bijzonder is ook dat op deze demonstratie voor het eerst de Nederlandse editie van de (semi-illegale) strip Asterix en de kerncentrales verkocht wordt. Deze zal de komende jaren zeer populair worden.
Gasselte: demonstratie tegen opslag in zout
Manifestatie tegen de opslag van radioactief afval in de Nederlandse zoutkoepels, in het kader van twee jaar na Tsjernobyl herdenking onder het motto ‘Opslag in zout… Fout!’. De manifestatie in het Drentse Gasselte trekt ruim 3.500 mensen. Doel is om 'Den Haag' te laten zien dat er, wat Noord-Nederland betreft, geen giftig afval de grond in gaat. 'De bevolking van 34-zoutkoepelgemeentes maar ook sympathisanten uit het hele land maken op deze manifestatie het verzet tegen de opslagplannen zichtbaar: "Toekomstige generaties worden zodoende opgezadeld met risico’s. De overheid vindt het risico aanvaardbaar. De bevolking mag meepraten over hoe groot dat risico mag zijn, dus hoeveel slachtoffers er mogen vallen door de opslag van dit kernafval. Wij vinden dat onaanvaardbaar!”
Gasselte was in de jaren zeventig object van zeer grote demonstraties tegen opslag ïn zoutkoepels met als hoogtepunt 40.000 mensen in juni 1979.
Geen CO₂ of radioactief afval in de bodem
Ruim 150 mensen demonstreren op de Brink in Annen tegen de mogelijke opslag van CO₂ en radioactief afval in de Drentse bodem. De demonstratie is georganiseerd door de Statenfracties van GroenLinks en SP die zich ernstig zorgen maken over de gevaren die de opslag met zich meebrengt. De opslag van kernafval is voor Provinciale Staten en voor de andere GS-leden in Drenthe onbespreekbaar. Over de opslag van CO₂ wordt verschillend gedacht.
Aan auteur en onderzoeker Herman Damveld wordt door een vertegenwoordiger van Stichting Laka, het eerste exemplaar aangeboden van het door hem geschreven boekje: "Kernafval in beweging. De discussie over ondergrondse opslag van radioactief afval 1976-2010"