Acties – Stichting Laka

Inhoud syndiceren Acties – Stichting Laka
Documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie
Bijgewerkt: 41 min 48 sec geleden

Kernenergie vertraagt de energietransitie. Kom in actie!

di, 08/10/2021 - 13:50

Na het verschijnen van het IPCC-rapport is de roep om kernenergie weer te horen. Onzin en afleiding. Want om het klimaat te redden moeten we inzetten op de technologie die de minste CO₂ uit stoot tegen de laagste kosten en in de minste tijd. En dat is kernenergie duidelijk niet. Want als het doel is om CO₂-emissies in de elektriciteitsproductie zo snel mogelijk omlaag te brengen, maar enorme overheids- en financiële middelen worden besteed aan een ‘koolstofarme’-technologie die veel langer duurt om te bouwen en veel duurder is dan alternatieven – dan leidt dat eerder af dan dat het bijdraagt aan de CO₂-arme plannen. Dan werkt kernenergie eerder contraproductief (nog afgezien van de andere problemen van kernenergie).
Lees verder

Kom in actie!
Er is veel te doen! Duizend en één dingen: bemoei je met je omgeving, met de Regionale Energie Strategie, spreek je uit voor wind op land, kijk wat je koopt en eet, wordt lid van een energiecoöperatie, organiseer je in een actiegroep, check waarin je bank of pensioenfonds je geld belegd, informeer jezelf over de klimaatcrisis en wat we er tegen kunnen doen, laat je niet afleiden door kernenergie, enzovoort, et cetera; maar vooral: verhoog de druk op politiek en industrie en dwing ze tot een snel, ambitieus en eerlijk klimaatbeleid.
En doe mee met komende acties:

  • Fiets mee tegen kernenergie: 24 tot en met 26 september. WISE organiseert een driedaagse fietstocht die begint met een manifestatie in Middelburg en zal zich langs de kerncentrale van Borssele, richting Moerdijk verplaatsen, een potentiële locatie voor een nieuwe centrale en uiteindelijk arriveren in Den Bosch. Langs de route zullen verschillende manifestaties gehouden worden. Meer info
  • Wereldwijde Klimaatstaking: 24 september Utrecht, Fridays for Future (meer info)
  • De crisis is nu! 11-18 oktober, Den Haag, Extinction Rebellion, (meer info)
  • Zaterdag 6 november; Landelijke massademonstratie Klimaatalarm, organisatie Klimaatcoalitie. Verder nog weinig over bekend, maar noteer alvast de datum. De actie valt samen met de VN Klimaattop COP26 in Glasgow
  • in de landen om ons heen zijn deze zomer heel veel klimaat- en antikernenergie-actiekampen. Als je er meer over wilt weten, mail ons dan.

En: steun Laka! Wordt hier donateur of doe een eenmalige gift. We hebben het hard nodig om te kunnen blijven analyseren, informeren en activeren!

Ten slotte nog dit:
Markt wil heel veel geld en andere voorwaarden om kerncentrale te bouwen
Het KPMG marktconsultatie-rapport bevestigt dat kernenergie te duur is en alleen met allerlei financieringsconstructies realiseerbaar is. De reactie van staatssecretaris Yeşilgöz dat “we niet de luxe hebben om een duurzame energiebron uit te sluiten” is pertinente onzin. Dat zou, misschien, zo zijn als er ongelimiteerde hoeveelheden geld beschikbaar waren. Iedereen weet dat dat niet zo is, voor elke euro voor klimaatbeleid zal keihard geknokt moeten worden de komende jaren: dan is de duurste (en ook nog eens de traagste) optie ook de optie die het eerste af moet vallen. (Lees verder)

Categorieën: Acties

Proces in Frankrijk tegen antikernenergie-activisten: internationale solidariteit

ma, 05/31/2021 - 15:58

Deze week staan zeven antikernenergie-activisten voor de rechtbank van Bar-le-Duc (Frankrijk) terecht wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en illegale activiteiten. De zeven zijn actief in de strijd tegen de nucleaire staat en in het bizonder de strijd tegen de bouw van de ondergrondse opslag voor kernafval (eufemistisch steeds aangeduid met de term ‘laboratorium’) in Bure, in het noord-oosten van Frankrijk. Een oproep tot internationale solidariteit is ondertussen door tientallen groepen (waaronder ook Laka) ondertekent.

De zeven die op 1, 2 en 3 juni in Bar-le-Duc voor de rechter staan worden er van verdacht het zogenaamde criminele verzet te hebben georganiseerd tegen het project dat ANDRA (Nationaal Agentschap voor het beheer van radioactief afval) van plan is te bouwen in de gemeente Bure. Daarnaast worden ze aangeklaagd voor het hebben deelgenomen aan de organisatie van acties tegen Bure, illegaal te hebben gedemonstreerd, in het bezit te zijn van 'explosieven' en / of infrastructuren ter beschikking te hebben gesteld die werden gebruikt voor acties tegen ANDRA in de jaren 2015 tot 2018.

Het verzet tegen CIGEO (Centre Industriel de Stockage Géologique), dat halverwege de jaren 2010 een nieuwe impuls kreeg met tal van demonstraties, acties en bezettingen, werd snel beantwoord door ongekend repressie: talloze huiszoekingen, tientallen gebiedsverboden, arrestaties en gevangenisstraffen en onvoorstelbaar politiegeweld in de regio volgde. Sinds de strijd in de jaren negentig werd geïntensiveerd, heeft het doorzetten van de plannen, tegen de wil van de bevolking in, geleid tot fenomenale subsidiebetalingen, steekpenningen aan gekozen functionarissen, gewetenloze repressie en de militarisering van een heel gebied waarin de Franse nucleaire staat actief is.

De zeven mensen die naar het Hof van Bar-le-Duc gaan, worden aangeklaagd in naam van ons allemaal. Wij zijn onvoorwaardelijk solidair met al degenen die zich tegen CIGEO en de nucleaire wereld verzetten. We veroordelen met klem het onrecht dat al onze kameraden is aangedaan die betrokken zijn bij de strijd tegen dit dodelijke project. We eisen de onvoorwaardelijke vrijlating van onze vrienden en een passende vergoeding voor de morele schade en het ontnemen van de vrijheid van beweging en meningsuiting die zij de afgelopen drie jaar hebben geleden.

CIGEO: niet in Bure of waar dan ook!
Vrijspraak en vrijheid voor de verdachten van het proces van 1, 2 en 3 juni!

Categorieën: Acties