3 januari 1983: Brief: risico's door reparatie Dodewaard
|
Acties – Stichting Laka


Zaterdag 11 maart Fukushima-wake in Enschede
Nu de Duitse regering de nucleaire Ausstieg vlak voor de voltooiing tijdelijk heeft gepauzeerd en in Nederland de plannen voor nieuwe kerncentrales steeds serieuzer vorm dreigen te krijgen, is het van belang om onszelf te herinneren aan de kernramp die zich op 11 maart twaalf jaar geleden in Fukushima heeft voltrokken.
Enschede voor Vrede sluiten ons zich aan bij de oproep van de Duitse antikernenergiebeweging en organiseert zaterdag 11 maart om 12:00 een wake op de Van Loenshof onder het motto: "geen vrede met kernenergie!"
Zeeuwse Debatweek start met drukbezochte bijeenkomst Middelburg
Afgelopen zaterdag was het eerste van 5 debatten in Zeeland over de kabinetsplannen om twee kerncentrales te bouwen en het aanwijzen van Borssele als voorkeurslocatie daar voor. De belangstelling was groot, ongeveer 100 mensen offerden de zaterdagavond op om in de Middelburgse bibliotheek mee te debatteren, en in de meeste gevallen, hun ongenoegen te laten blijken over de plannen. Er volgen nog debatten in Terneuzen (dinsdag), Vlissingen (woensdag), Goes (donderdag) en Heinkenszand (vrijdag). Niet alleen de politiek is verdeeld en het moge duidelijk zijn dat de kabinetsplannen op heel wat weerstand stuiten. Voorafgaand aan het debat was er een demonstratie, georganiseerd door XR, waar enkele tientallen mensen aan meededen.
Middelburg, 11 februari 2023. Foto: Rob Huibers. Actieweek 11-17 februari over kernenergie in Zeeland, waar het kabinet de bouw van nieuwe kerncentrales overweegt. Bezorgde burgers organiseren debatten in vijf gemeenten, verspreiden flyers en demonstreren. Voor het debat in Middelburg demonstreerden rebellen van XR naast de brug voor het treinstation. (Publicatie zonder complete naamsvermelding (fotograaf etc) is niet toegestaan)
“Energie-onafhankelijkheid is leuk, zolang we er geen last van hebben”
Steeds meer groepen en individuen spreken zich uit en worden actief tegen de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales in Borssele. Maandag was het Extinction Rebellion (XR) die om twaalf uur, toen de sirene’s gingen door middel van een Die-in aandacht vroegen voor de klimaat- en ecologische crisis. Ook de plannen voor nieuwe kerncentrales waren onderwerp van protest. Gisteren werd in Burgh-Haamstede een brief verspreid van de Provincie, EPZ en de gemeente, waarin meegedeeld werd dat om energie-onafhankelijk te worden, het uranium onder het dorp ontgonnen zou moeten worden.
Een tot nu toe onbekend gebleven groep (of individuen) verspreidde gisteren, 7 februari, in Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland huis aan huis een brief die afkomstig leek van de gemeente Schouwen-Duiveland, Provincie Zeeland en de eigenaar van de kerncentrale Borssele en mogelijke exploitant van eventuele nieuwe kerncentrales EPZ. In die brief (kant 1, kant 2) (foto's PZC), zo meldt Omroep Zeeland en de PZC deelt EPZ, Provincie Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland mee dat het dorp Burgh-Haamstede op termijn ontruimd moet worden voor een uraniummijn. Het doel van nieuwe kerncentrales is tenslotte energie-onafhankelijkheid en onder het dorp zit uranium, zo is eind jaren ‘60 vastgesteld door de Rijks Geologische Dienst. Maar de brief is nep: het is niet waar; net als het argument van energie-onafhankelijkheid blijkbaar. De provincie laat ondertussen weten dat er echt geen plannen zijn voor uraniummijnen in Zeeland. In een reactie op haar website zegt de gemeente aangifte te gaan doen tegen de verspreiders van de brief.
Borssele 2 en 3, doch ’t nie! Zeeuwse debatweek kernenergie
Het Zeeuwse burgerinitiatief Stroom naar de Toekomst organiseert in de week vanaf 11 februari een Zeeuwse debatweek over kernenergie onder het motto "Borssele 2 en 3, doch 't nie!" In deze debatweek gaan vrijwilligers op pad om in Zeeland circa 75.000 raamposters te verspreiden, staat de groep op marktpleinen om informatie te geven en worden in 5 plaatsen debatavonden met provinciale politici georganiseerd. Stroom naar de Toekomst is een Zeeuws initiatief van burgers dat zeer kritisch staat tegenover de plannen om 2 nieuwe kerncentrales in Borssele te bouwen. In de debatweek wil de groep laten zien dat het verzet in Zeeland tegen deze bouw springlevend is.
Stroom naar de Toekomst zet grote vraagtekens bij de plannen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aantasting van het Zeeuwse landschap met nieuwe hoogspanningsmasten. Maar ook zijn er risico's als er 2 nieuwe kerncentrales in de steeds vollere provincie komen. Op de poster vraagt men zich af of de komst van nieuwe kerncentrales wel nodig is en of het energieprobleem niet veel beter met energiebesparing en meer zon en wind kan worden opgevangen.
Samen met tientallen vrijwilligers zal Stroom naar de Toekomst circa 75.000 raamposters verspreiden met als leus "Borssele 2 en 3, doch 't nie!". Op de achterzijde van de poster geeft de groep informatie over kernenergie, de alternatieven ervoor en praktische informatie over de debatweek.
5 Debatavonden over kernenergie
In 5 plaatsen organiseert Stroom naar de Toekomst debatavonden, waar provinciale politici met elkaar de degens zullen kruisen over het onderwerp kernenergie.
De plaatsen zijn:
Middelburg, 11 februari, 20.00 Zeeuwse Bibliotheek
Terneuzen, 14 februari, 20.00 Cinecity
Vlissingen, 15 februari, 20.00 Cinecity
Goes, 16 februari, 20.00, De Vier Linden
Heinkenszand, 17 februari, 20.00 De Stenge
Publiek is van harte welkom om te luisteren en vragen te stellen. Aanmelden is niet nodig.
Wel roept Stroom naar de Toekomst mensen op om mee te doen en eveneens een poster achter het raam te hangen. Ook kunnen mensen posters aanvragen om in hun omgeving te verspreiden.
Meer informatie is te vinden op de website van Stroom naar de toekomst.
Oorlog in Oekraïne veelvuldig aan de orde bij demonstratie Lingen
150 demonstranten (waaronder ook uit Enschede) trotseerden afgelopen zaterdag, 22 januari, de kou om een gezamenlijk en ook internationaal protest te laten klinken tegen het drie weken geleden geëffectueerde besluit van de Duitse bondsregering om de kerncentrale van Lingen tot medio april a.s. door te laten draaien en daarmee moedwillig de wet te overtreden waarin na de kernramp op 11 maart 2011 bij Fukushima is vastgelegd dat deze centrale als sluitstuk van de Duitse Atomausstieg uiterlijk 31 december jl. zou worden uitgeschakeld. Het omstreden besluit de kerncentrale toch langer open te houden wordt door de regering gemotiveerd met een verwijzing naar de oorlog in Oekraïne en de in reactie daarop nagestreefde stopzetting van de omvangrijke gas- en olie-import uit Rusland. Om het energietekort dat daardoor zou ontstaan op te heffen zou een tijdelijke of permanente opschorting van de Atomausstieg noodzakelijk zijn, hoewel enige wetenschappelijke onderbouwing van deze noodzaak ontbreekt en de pleidooien vooral hun oorsprong vinden bij politici ter (uiterst) rechterzijde en de kernenergiebedrijven. Lees verder bij Enschede voor Vrede).
Zaterdag 28 januari blokkade A12: stop fossiele subsidies
Donderdagochtend, 19 januari, werd rond half negen een actievoerder, onderdeel van Extinction Rebellion, op de terugweg van het naar school brengen van zijn jongste kind, door agenten in burger gearresteerd voor opruiing; onder meer voor het oproepen tot deelname aan de blokkade van de A12 in Den Haag. Daarom delen we graag de oproep om op zaterdag 28 januari om 12:00 uur opnieuw de A12 te blokkeren en om vanaf die plek massaal de regering op te roepen om te stoppen met fossiele subsidies! De fossiele sector wordt nog altijd met een jaarlijkse €17,5 miljard subsidies en belastingvoordelen gespekt, middenin de klimaatcrisis. Dat is olie op het vuur! Doe mee! (meer info op de website van Extinction Rebellion).
Protest tegen nieuwe kerncentrales groeit en krijgt vorm
Afgelopen vrijdag, 13 januari, bij de vergadering van de Zeeuwse Provinciale Staten hebben inwoners van de dorpen rond Borssele geprotesteerd tegen de plannen voor bouw van nieuwe kerncentrales. Zo’n 50 mensen maakten lawaai bij het Provincie huis in Middelburg. Naast het zeer recent opgericht 'Borssele tot de Kern' heeft ook de Vereniging 'Bescherm de Delta' zich uitgesproken tegen nieuwe kerncentrales. Het Zeeuwse initiatief 'Stroom naar de toekomst' organiseert van 11 tot 17 februari een debat- en informatieweek.
Zeeuwse actieweek 11-17 februari
Tussen 11 en 17 februari organiseert Stroom naar de Toekomst, een Zeeuws initiatief van bezorgde burgers, samen met anderen een Zeeuwse actieweek tegen de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Het is dan nog maar enkele weken voor de Provinciale Statenverkiezingen en men wil laten zien dat het verzet in Zeeland springlevend is. In die week worden vijf plaatsen in Zeeland bezocht, namelijk Middelburg, Terneuzen, Vlissingen, Goes en Heinkenszand. Daar wordt in gesprek gegaan met inwoners over de nieuwe kernenergieplannen. Met het verspreiden van flyers, aanwezigheid op markten en met debatavonden wil men zoveel mogelijk Zeeuwen bereiken. Als je mee wilt helpen, geef je je dan hier op.